Arbetet som ventilationsmontör handlar om att se till att alla sorters byggnader har bra ventilation. Nya och gamla byggnader, små villor såväl som enorma fabriker, arenor och köpcentrum. Konkret innebär arbetet montering av kanaler, fläktar och aggregat. Ibland kräver det även egen tillverkning i verkstaden. Injusteringar, underhåll och kontroller av ventilationssystem kan också vara en del av jobbet.
Som utbildad ventilationsmontör är du mycket eftertraktad och får med största sannolikhet jobb direkt efter gymnasiet. Det är stor brist på utbildade ventilationsmontörer i hela Sverige.
Du kan utbilda dig till ventilationsmontör genom att gå VVS- och fastighetsprogrammet, och välja nya inriktningen Ventilation. Andra utbildningsvägar kan vara att bli företagslärling eller utbilda sig via Komvux.
Om din gymnasieskola inte erbjuder inriktningen ventilation, kan vi hjälpa till med utbildningen via Plåt & Ventbyråns Branschskola. Skolor som erbjuder utbildning till ventilationsmontör hittar du här.
Moderna ventilationssystem omfattar allt från estetik till brandskydd och utvecklingen går mycket fort framåt. Det finns därför stora fördelar med att specialisera sig inom ett område. Som ventilationsmontör kan du med tiden välja att vidareutbilda dig till exempelvis energioptimerare, installationssamordnare, injusterare, projektör, egenföretagare, ventilationstekniker eller besiktningsman. Det går också att bli arbetsledare eller projektledare och en del väljer att starta eget eller prova på arbetet utomlands.
Det är alltid individuellt och beror på hur mycket erfarenhet du har och var i landet du bor och arbetar. Efter några år i yrket har de flesta ventilationsmontör en månadslön på cirka 34 000 kr.
Arbetet som ventilationsmontör är omväxlande och fritt. Det handlar ofta om problemlösning. Det är bra om du är noggrann, gillar att ta eget ansvar och är bra på att räkna.